a zde je topic o zabave, jak Reku, tak Rimanu

O Pompejskem nevestinci:
na I-DNESu jsem narazila na velmi zajimavy clanek: O dochovanem nevestinci v Pompeich, a to vc. velmi.. inspirativnich maleb

Nevestinec je mozne navstiviti, tedy.. jako turiste, sve puvodni sluzby uz neposkytuje, ale i tak je na co koukat

K clanku jsou i fotografie.. Nejen tenhle skvost by stalo za to navstivit v Pompeich, ale tohle jiste zaujme

8)
http://cestovani.idnes.cz/na-navsteve-v ... igsvet_tom
Excesivni hostiny:
Trimalchova hostina, fiktivni postava, Petronius, Sattiricon:
- obrovske pecene divoke prase bylo servirovano tak, ze pred nim byla hnana smecka loveckych psu (zrejme pro dramaticnost) a uvnitr prasete byly zasity
zivy ptaci (zrejme pak prase rozrizli a ptaci vyletly)..
- podaval take pecenou kobylu, , ktery pridelali umely rohy...
Hostina L. Vera:
Jakysi L. Vervs pry na sve hostiny musel najimat muly, aby si hoste meli jak domu odnest dary (zlate cise, talire, sklo...) - hodne stedry hostitel, ze?
Viteliova hostina po vstupu do Rima:
Vitelivs pry, po te, co vstoupil do Rima, nechal usporadat hostinu, kde bylo pres 2 000 ryb a 7 000 ptaku a pry vymyslel vlastni recept obsahujici veci,
ktery by nam asi moc nesmakovaly: ptaci mozecky, rybi jatra atp. Pro mnozstvi, ktere potreboval musely valecne lode imperia ingredience svazet ze vsech
koutu rise.. Take.. ehm.. velkolepe...
Elagabalova hostina:
Ovsem taky si nezadala Elagabalova hostina, kdy nechal na sve hosty ze stropu nasypat neskutecne mnozstvi ruzovych listku, bylo jich prej tolik, ze se
x hostu udusilo
Huste, ze? Ale co jsem tak zatim mela moznost o Rimske kuchyni a o stravovacich zvycich Rimanu, nacist, byli to stridmi lide, jedli hodne zeleniny, masa, ovoce, obilovin,
lustenin, syru, ryb... A myslim, ze vetsina si klidne odpustila pavi jazycky, slavici mozecky, varenou volavku, plchy v orechove omacce a p