Jídlo a pití (Řecko a Řím)

Každodennost antického Říma a Řecka (medicína, věda, gastronomie, vláda, kultura, stavitelství a pod.)
Tita Iuventia Martia
Posts: 2794
Joined: Fri 11. Jun 2010 6:35:08
Location: Praha 2
Contact:

Jídlo a pití (Řecko a Řím)

Postby Tita Iuventia Martia » Wed 16. Jun 2010 12:29:04

Avete,
a zde, abyste se nenudili ;-) je topic o gastronomii, jidle a piti :-)


O uzeni masa:
Navod dle Marca Porcia Catona (Catona starsiho):
Encyklopedicky spis De Agricvltvra (O zemědělsství)
"„Nasypte bohatě soli na dno nádoby a na ni položte prasečí kýty kůži dospod. Celé je pokryjte solí. Po pěti dnech kýty přerovnejte. Ty, které byly ve
spodní vrstvě, dejte nahoru a opačně. Po dalších sedmi dnech kýty vyndejte, sůl otřete a maso pověste na dva dny na čerstvý vzduch. Třetí den kýty sundejte,
celé je potřete olejem a na dva dny pověste do komína do kouře. Pak je sundejte, potřete octem a olejem a zavěste do skladu masa. Je dokonale konzervováno
před hmyzem i plísněmi)."
Dalsi dva recepty:
Vajecna omeleta:
Míchej 4 vejce, heminu (1/4L) mléka a uncii (20g) oleje až se spojí ve stejnolitou směs.Dej na malou pánev trochu oleje, nech rozpálit a potom na ni vylej
směs, kterou jsi připravil. Jakmile se po jedné straně usmaží vyklop ji na talíř,potři medem,popepři a podávej

Puncká kaše:
Dej do vody jednu libru (30dkg) mouky ze špaldy a hleď, aby se dobře namočila.To nalej do čisté pánve, přidej k tomu 3 libry (1kg) čerstvého tvarohu, 1/2
libry (15dkg)medu a 1 vejce,vče dohromady smíchej.Takto to vlej do nové mísy, po přivedení do varu za stálého míchání polej medem a podávej na stůl.
Neni nezajimave, ze Rimane znali take horcici, krome jejich milovane rybi omacky Garum :-)

A jeste jeden recept na syrovy chleb:
mix cerstvych prirodnich syru, napr. cottage, balkan, lucina.., stejny pomer celozrnne psenicne mouky, vajicko (primerne k mnozstvi hmoty) a spetku soli.
Rozmicha se to a z hmoty se delaji napr. placky, pod kazdy kousek se dava pripeceni dva kousky bobkovych listku. Pece se to cca hodinku, pri 180 stupnich.
Jako priloha je fajn nejaky tvrdy syr, olivy, slaninka, susena sunka nebo parek, uzene maso... Na zapiti ak vinko :-)

Vinko:
pilo se casto redene, vodou ci morskou vodou, sladilo se medem, korenilo se vsim moznym. Medova vina se moc nekorenila.
Titvs Iventivs Martivs Ferox
Tribunus militum
Legio IIII Flavia Felix
"Concordia militum"

Tita Iuventia Martia
Posts: 2794
Joined: Fri 11. Jun 2010 6:35:08
Location: Praha 2
Contact:

Re: Jídlo a pití (Řecko a Řím)

Postby Tita Iuventia Martia » Wed 16. Jun 2010 15:03:56

Avete,
co si myslite o tomto clanku? Je mi divny, ze by Rekove nemeli samostatny hospody, jako mysleno budovy a ze by provozovali zivnost ve svym dome :?

MĚLI STAŘÍ ŘEKOVÉ HOSPODY?
Řekové rádi a hodně pili víno. Jsou o tom četné zmínky v dílech antických autorů. Archeologové však dosud nenalezli žádné budovy, které by bylo možné?označit?za
hospody nebo šenky. Britská badatelka Clare Kelly Blazebyová nyní přišla s hypotézou, že úlohy hospod suplovaly soukromé domy bez speciálního stavebního?odlišení.
V domech z pátého a čtvrtého století před naším letopočtem nalezla značné množství šálků, pohárků a dalšího nádobí. Podle dosavadní interpretace měly tyto
nálezy ukazovat na bohatství majitelů. Stejně dobře však mohly nádoby na pití, kterých byly v některých domech stovky, sloužit ke komerčnímu prodeji alkoholických
nápojů. Erotické nástěnné malby naznačují, že část domů poskytovala i jiné služby.
Titvs Iventivs Martivs Ferox
Tribunus militum
Legio IIII Flavia Felix
"Concordia militum"

M A SUAVIS
Posts: 164
Joined: Sat 12. Jun 2010 22:58:07
Location: Huemenné (SVK)
Contact:

Re: Jídlo a pití (Řecko a Řím)

Postby M A SUAVIS » Wed 16. Jun 2010 21:44:15

Tie recepty treba vyskúšať, alebo už niekto skúšal?

Ohľadom tých Grékov, myslím si, že sa navštevovali a pili, zabávali sa takto v dome, je to celkom logické.

Tita Iuventia Martia
Posts: 2794
Joined: Fri 11. Jun 2010 6:35:08
Location: Praha 2
Contact:

Re: Jídlo a pití (Řecko a Řím)

Postby Tita Iuventia Martia » Thu 17. Jun 2010 9:07:12

Salve,
ad Rekove: to je jasny, o tom zadna, spis mi slo o to, ze podle toho clanku by se dalo rict, ze narozdil napriklad od Rimanu, nemeli Rekove hospody, jako samostatne budovy. Cili pokud mel nekdo hostinec, bylo to soucast jeho domu.
Ad recepty: zkouseli jsme to vino a chleb, ty omelety jeste ne. Jinak, na strankach najdes dalsi recepty, co jsou uz proverene a ozkousene. :-)
Titvs Iventivs Martivs Ferox
Tribunus militum
Legio IIII Flavia Felix
"Concordia militum"

Tita Iuventia Martia
Posts: 2794
Joined: Fri 11. Jun 2010 6:35:08
Location: Praha 2
Contact:

Re: Jídlo a pití (Řecko a Řím)

Postby Tita Iuventia Martia » Sat 26. Jun 2010 19:03:21

Salvete,
v casaku Živá historie byl kratkej clanek o vinu a byla tam "vtipna" zprava:
obchodnici s vinem zjistili, casem, ze se da vino krasne pancovat, by nahodou nebylo tak poctivy :D A prej se tam drtila krida a sadra :roll: No a kvuli konzervaci se pridavala priskyrice a vzniklo to pry tak, ze v horku se priskyrice, ktera byla pridana k zatce amfory, zacala tect a stekla do napoje. Do ted se v Recku dela podle puvodni receptury Recina, kam je priskyrice pridavana zcela umyslne, i kdyz se tvrdi, ze se to delalo kvuli tomu, aby to nejelo Turkum ;-)
Titvs Iventivs Martivs Ferox
Tribunus militum
Legio IIII Flavia Felix
"Concordia militum"

Lucius Tadius
Posts: 336
Joined: Fri 11. Jun 2010 11:27:35

Re: Jídlo a pití (Řecko a Řím)

Postby Lucius Tadius » Sun 27. Jun 2010 13:49:44

já myslím, že tradice hospod je poměrně dlouhá a pokud je neměli hned na svém počátku, tak nedaly na sebe příliš dlouho čekat, možná se jim tehdy tak neříkalo, ale funkce hospody to jistě mělo :D
CORNELLIA AMEMMAITA
římská žena, asistentka medika

Lucius Tadius
Posts: 336
Joined: Fri 11. Jun 2010 11:27:35

Re: Jídlo a pití (Řecko a Řím)

Postby Lucius Tadius » Sun 27. Jun 2010 13:53:14

jinak to víno musí být asi zajímavě, ze zvědavosti bych klidně ochutnala :D
CORNELLIA AMEMMAITA
římská žena, asistentka medika

Tita Iuventia Martia
Posts: 2794
Joined: Fri 11. Jun 2010 6:35:08
Location: Praha 2
Contact:

Re: Jídlo a pití (Řecko a Řím)

Postby Tita Iuventia Martia » Mon 19. Jul 2010 10:57:26

Tak se nam seznam Rimanum znamych plodin rozsiril o Petrzel, ovsem zatim se mi podarilo zjistit, ze prvni zminky pochazeji az z 3. stol. nl. a ze se daval do jidla Gladiattorum, udajne dodaval silu a odvahu. Pokusim se nejak zjistit, jestli nebyla Petrzel znama uz driv.
Titvs Iventivs Martivs Ferox
Tribunus militum
Legio IIII Flavia Felix
"Concordia militum"

Tita Iuventia Martia
Posts: 2794
Joined: Fri 11. Jun 2010 6:35:08
Location: Praha 2
Contact:

Re: Jídlo a pití (Řecko a Řím)

Postby Tita Iuventia Martia » Fri 13. Aug 2010 13:13:45

Salvete,
zjistila jsem, ze dobrutka jmenem roquefort (syr) byl znam uz Rimanum:
"První zmínka o tomto pradávném mléčném výrobku pochází už od Římanů z roku 79 n. l. a chválí se v ní zejména jeho plná vůně."

valete
Titvs Iventivs Martivs Ferox
Tribunus militum
Legio IIII Flavia Felix
"Concordia militum"

Raptor
Posts: 314
Joined: Fri 25. Jun 2010 17:36:19

Re: Jídlo a pití (Řecko a Řím)

Postby Raptor » Sun 15. Aug 2010 13:39:43

Tita Iuventia Martia wrote:Salvete,
zjistila jsem, ze dobrutka jmenem roquefort (syr) byl znam uz Rimanum:
"První zmínka o tomto pradávném mléčném výrobku pochází už od Římanů z roku 79 n. l.

Takže Pompeje. ;)


Return to “Všední život Římanů a Řeků”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron